Followers

Sunday, May 1, 2011

pengalaman aku di PLKN

Salam... pe kabar frenz smua?chat? Alhamdulillah..... syukur pada ilahi kerana dengan limpah kurniaNya aku dapat update blog aku hari ni.sbnarnya byak keja aku nak buat ari nie,tp aku luangkan masa untuk nak jegok2 or usha2 blog nie,tiba-tiba ja rndu dkat blog ak nie.sblum tu thank pada membe2 yg sudi baca blog aku yg  tak seberapa nie k??

kali nie aku nk kongsi dgn korang semua pengalaman aku msa di PLKN, first masa aku dapat thu ja yg aku layak untuk mengikuti program PLKN mmg rasa mcm tak pecaya ja,hampir 10 kali aku semak melalui telefon,tp tetap nama aku tersenarai jugak.sebelum nie dalam news paper ada senarai nama peserta PLKN,so aku suruh bapa aku beli paper 2 then aku cek betol2,ternyata nama aku tetap terpapar dalam 2. apa bleh buat,nasi sudah menjadi bubur,aiikkk?? btoi ka pepatah 2??huhu emm masa 2 rasa macam tak nak pegi,apa nk jadi,jadi laa.tapi boleyh cakap ja la... sapa la kita nak langgar peraturan kan... aku dapat di kem PLKN Rimba Taqwa dekat sik kumpulan 2 siri 6.setelah aku dapat tahu information tu aku selalu terbayang macam mana la keadaan aku dekat sana nanti,macam mana la jurulatih dekat sana,garang ka?terlalu tegas ka? macam komando ka? benda2 nie selalu maen dalam fikiran aku,bleh kata mandi tak basah tido tak lena asyik dok tringat....jerk.

setelah beberapa hari selapas tu,bapak posmen pown send la surat paggilan PLKN tu. dalam sampul 2 trkandung senarai peralatan yg harus dibawa,n ada la borang2 yg perlu diisi bla bla bla...
Bila tiba ja msa ak nk berangkat tu sayu ja hati aku sbb nk tgal famili aku,sampai aku menangis la pagi tu,yela aku nie blom pernah g hidop sendirian tnpa owg yg ak syg,3 bulan mcm stahun bg aku.emmm so pg 2 bpa aku hntr dekat stadium,smua pserta PLKN kena brkumpol dkt situ,mmg ramai la peserta dari seluroh pelusok daerah.sampai2 ja ak dkt situ aku kena daftar dulu di kemah pendaftaran ikot kem masing2, selapas selesai ja daftar aku diarah untk naik bas msing2.aku pon galas la beg aku yg penuh ngn baju n peralatan peribadi.naik2 ja bas tu ak jumpa dgn ramai mmbe2 yg nampak mcm gengster,mmg aku kecut perut r time tu,dalam fikiran aku slalu fikir apa laa akn jadi dkt aku nanti,dekat sapa pulak aku nk mgadu masalah aku.walaubagaimana pown aku cuba kuatkn semangat aku,aku set dlm fkiran aku yg aku anak jantan,buat apa aku nk tkot.

Sampai ja dkt kem Rimba Taqwa, kami diarah berbaris untuk nak serah borang pndaftaran dekat komader kem.masa tu aku diberi taklimat dan bilik penginapan aku,aku dapat bilik delta or owg pgil kmpeni delta.masa 2 kami buat hal masing2,yela dah mmg x kenal lagi tah mcm na perangai tu x taw la.. pas 2 bwu la aku smbg2 ngn mmbe sbelah katil aku then dia pown bg respond okey jerk.baru laa aku taw yg mmbe sebelah aku tu peramah.... muka nampak ganas tp dlm hati ada taman.... huhu.so mulai saat tu aku dah brani tegur ngn mmbe sebilik aku.sampai bila aku nk mendiam diri,bknnya nak stay 2 or 3 hari ja tp 3 bulan 2.... Alhamdulillah sepanjang aku tngal dkat sana aku dapat ramai mmbe2 yg spoting n baek.Mula2 siyes aku ingat mmbe2 aku semua 2 kaki buli sbb tgok muka pown huhh gerun huhu. bukan mmbe2 jaa jurulatih pown baek2 blaka,bukan mcm komando ganas mcm aku dok sangka 2,diaorang cuma tegas ja tp bleh buat kawan.cikgu bg kmpeni aku ialah cikgu ashri,dia nie jga bapa angkat aku masa dkt sana.apa2 msalah ja dkat dia la yg aku rujuk.thanks ckgu.


Aktiviti dia mmg best oo... sampai skunk aku still ingat,napa ssah sgt nak lupa ek?mybe dia knangan terindah bg aku.kdg2 aku pown nk gelak ja tgok gelagat jurulatih nie,hehe diaorg nie pndai melawak n x serius sgt.aktiviti yg pling best skali time wira jaya,wira jaya nie mcm nak ajar cara berdikari dalam hutan laa.. pada waktu tu sikap kerjasama mmg penting.bleh tdo dlm kemah.. tngkap ikan,mndi sungai, mcm2 g arh!! korang p baru korang thu nikmat dia..:-). banyak akitiviti yg korang akan join sprti kayak,bantu mula,flying fox n mcm2 lg laa..

hari terakhir aku di kem 2 mmg teramat2 sedih.pasnie mybe aku xkan jumpa lg mmbe2 aku,ternyata smpai skunk dah x jmpa.sahabat aku mnyepi tah kmana,smuanya buat urusan msing2,ada yg dah msok u n bkerja.aku juga rndu dkat jurulatih2 kem,diaorg smuanya terbaek!!
 mmbe2 aku from delta cmpeny
                                            time nie bru hbis khidmat msyarakat di smk sik
                                          dan lagi brgambar sebelum aktiviti rempuh halangan :-)
           relax2 sblum rempuh halangan,owg laen dok pulun belatih kami dan lagi dok bersantai,haha
   mmbe2 aku cmpeny delta.. nie sbelum nak p brkawad,sory yg dok dalam 2 x smpat pgil coz nak cepat hehe
                                         haaa nie la yg aku dok tngu2.. nk mnembak guna M-16...
                         haa nie geng boria aku msa dkt sna,time nie b4 nk buat persembahan..
semuanya dalam kenangan.........

4 comments:

  1. best gyla ada wata boria..
    kem aku haram xdak pon mcm nie..
    T.T

    ReplyDelete
  2. nie idea komender kem la,dia nk buat team persembahan,bkn boria ja,dikir barat,zapin,tarian cina indian smua ada.mmg best r kem 2 :-)

    ReplyDelete
  3. Aktiviti at sne lasak x.? Cm xbest je

    ReplyDelete
  4. haha..best kan plkn rimba takwa,pelbagai kenangan dkt kem x dpt dilupakan

    ReplyDelete